Kuidas luua rahulikud ja südamlikud pühad

Jõulupühad kujunda rahulikuks ja südamlikuks ning selliseks, mis täidavad Sind heade tunnete ja kogemustega. Just nendega, mida soovid ja vajad, et end pühade ajal hästi tunda.

Võta endale aega tunnetamiseks, mis on see, mida järgnevatel nädalatel vajad ja soovid ning lähtu võimalusel oma valikutes ja tegevustes eelkõge nendest. Pühadekogemus oleneb palju oma soovide teadvustamisest ja ellu viimisest.

  • Sotsiaalsed üritused ja sündmused – pühadeaegsed pereüritused võivad olla toredad, aga ka väga koormavad. Kui soovid, siis osale rõõmuga kui mitte, siis teadvustada, et tegelikult on õigus nendest ära öelda ning kellegil pole õigust etteheiteid teha.
  • Üksi pühade ajal – nii mõnigi pereinimene ihkaks pühade ajal puhata ja üksi olla. Ning see, kellel lähedasi pole ihkaks jälle kellegi seltskonda. Kui oled üksi, siis tea, et on palju neid, kes veedavad pühad edukalt üksi, tehes seda mida nad tahavad vabana enda painutamisest kellegi soovide ja ootuste järgi. Üksi veedetud pühade eelis on see, et on ainult üks inimene, kelle soovidest lähtuda.
  • Sügavad tunded – jõulusid iseloomustavad üle võimendatud positiivne emotsioon, mis omakorda automaatselt võimendab negatiivseid emotsioone. Ole sellest teadlik, et kui negatiivsed mõtted ja tunded kerima hakkavad, siis juhi ennast sõbralikult nendest eemale ning vajadusel pöördu hiljem teraapiasse. Lõpetamata leinaprotsessid on levinuimad, mis pühade ajal endast märku annavad.
  • Kingitused, mis puudutavad – lapsed soovivad ühiseid tegevusi täiskasvanutega, lähedased häid sõnu, materiaalselt nõrgemas seisus inimesed praktilisi asju ning kõik ülejäänud on tänulikud kui neid pigem väikeste kingitustega üllatatakse või nendest säästetakse. Ennem kui kinke „tootma“ hakkad tunneta kingisaaja vajadusi või küsi talt soovitusi. Parim kink on kink, mis on kooskõlas kingisaaja soovidega!
  • Mälesta lahkunud lähedasi – kui Sul on kalleid inimesi, keda pole enam, siis süüta küünlad nende mälestuseks. Võta aega meenutada head ning saada neile tänu kõige selles hea eest, mida tänu neile kogenud oled. Vahel pole käesolevad ajad parimad, aga möödunus on südantsoojendavad hetki, millesse oma mälestustes reisida, et häid tundeid taaskogeda.
  • Soovid uude aastasse – pühade ja aastavahetuse vahepealne aeg on sobiv aeg peatumiseks, et möödunud aastale tagasi vaadata ja uuele mõelda. Võta aega, et enda jaoks aasta kokku võtta ning teele saata. Oli see aasta selline nagu ta oli. Suuna ka oma tähelepanu uude aastasse. Mida Sa uuelt aastalt ootad? Mida soovid ja vajad? Mis on Sinu jaoks oluline? Mõtiskle, jäta meelde, pane kirja või lase lihtsalt soovid ja mõtted vabaks. Loodame, et uuel aastal tuleb võimalikult palju seda, mis Sind puudutaks ja Su südame heade tunnetega täidaks!

Soovin Sulle rahulikku pühadeaega!

Foto: chuttersnap / Unsplash