top of page

Sa tahad edasi liikuda, aga miski hoiab sind tagasi ...

Updated: Jan 22




Terapeudina ma näen kui raske on vahel edasi minna. Eriti siis kui valu on sügavale hinge peidetud, aga edasi minna on vaja, sest teist teed pole.


Kui Sa ei suuda edasi minna, aga tunned, et peaksid, siis on oluline peatuda ja enda sisse vaadata. Küsi endalt: mis minuga toimub? Mida ma tunnen? Mida ma mõtlen? Mida ma soovin? Mida ma ei soovi? Millest ma ei julge ausalt rääkida?

Millest ma väga tahan rääkida?


Luba endal end kuulata. Lihtsalt kuula ära kõik mõtted, mis Sulle tulevad. Ükskõik kui segased. Kui hullud ja ebareaalsed need on. Luba endal tunda ja pane tähele, mida Sa tunned. Märka oma tundeid.


Tunded on tohutu olulised infoallikad, mida tihti ignoreeritakse, sest ei osata nendega midagi peale hakata.

Väga tihti. Ja tõesti väga tihti on nii, et esimese korraga ei saa Sa tegelikult midagi teada. Seda seetõttu, et kui Su psüühika pole harjunud sellega, et Sa talle tähelepanu pöörad, siis ta ei saa aru, mida temalt ootad. Seetõttu vastab ta Sulle suvalisena tunduvaid asju.

Teine põhjus on, et Sa pole harjunud endaga ausaid vestlusi pidama, ennast ja oma tundeid kuulama ning ei oska saadud infoga midagi peale hakata.

Seda seetõttu, et Sa arvad ja eeldad mingit kindlat viisi kuidas ennast kuulata. Eeldad mingit harjumuspärast loogikat. Just seda seal pole. Või õigemini, loogika Sinu sees on täiesti olemas, aga see on tavapärasest erinev. See pole üks mõtete ahel, vaid on mitmekihiline, väga täpne kombinatsioon tunnetest, mõtetest, piltidest, kujutlustest, helidest, lõhnadest, kehaaistingutest, muusikast jne, jne, jne. See on iga inimese puhul erinev.

Just seda keelt õpivad inimesed teraapia abil tundma ja kasutama. Nende oma sisemist keelt.

Julgus edasi astuda eeldab, et Sa suudad mõista ja aru saada, mis toimub Sinu sees, mida Sina soovid ja vajad ning Sul on selgeid nägemusi esimestest sammudest.

Võta nädal … iga päev 15-20 minutit. Lihtsalt luba endal end kuulata ja pane tähele kõiki mõtteid, mis Sulle tulevad. Veel parem kui paned kirja, joonistad, teed skeemi, laulu või mille iganes mis võimalik. Kui oled seitse päeva seda teinud hakkad tasapisi aru saama. Paned tähele, millised mõtted ja teemad on domineerivamad ja soovivad kõige enam tähelepanu - need on need, mis on Sulle kõige olulisemad. Lisaks veel need, mida on vähem, aga mis on täiesti teistsugused - uuri neid, sest need annavad märku millegist, mis on oluline, aga millel Sa pole lubanud Su elus veel kohta leida.

Pärast nädalat enda kuulamist, iga päev natukene katsetamist hakkab kõik muutuma selgemaks. Sa ei karda enam. Sa oled julgenud astuda endale lähemale ja samal ajal oled Sa märkamatult astunud sammu edasi. Julge kuulata, julge edasi minna!


Holistiline regressiooniteraapia on kaasaegne teraapiavorm, mis pöörab tähelepanu inimese sisemaailmale. Kõigele sellele erakordsele, mis seal on. See teraapiavorm ei eelda, et kõik on ühesugused vaid vastupidi - iga inimene on erakordne, kordumatu sisemaailmaga, andekas ja terviklik inimene. Holistiline regressiooniteraapia toetab enda mõistmist, oma erakordsuse teadvustamist ja nähtavaks tegemist. Harmoonilisi ja toimivaid suhteid.

Foto: Unsplash Mahkeo

106 views0 comments
bottom of page