top of page

Selged piirid vanematega toetavad paarisuhet



Tihti ei teadvustata, et paarisuhte probleemid on vanematega seotud segaste suhete väljendus. Segadused, pinged, lahendamata teemad ja valed harjumused suhetes vanematega õõnestavad paarisuhet, sest neid kantakse alateadlikult üle.


Sobiv suhtlemise sagedus


Kuigi Sinu vanemad ei pruugi suuta Sinust lahti öelda ja võib-olla ka mitte Sina ise, siis te mõlemad olete õnnelikumad kui Sina täiskasvanuna keskendud eelkõige endale, oma perele ja tegemistele. Enda elule keskendumine tähendab, et vanematega ei suhelda tihedamini kui kord nädalas. Erandiks on keerulised perioodid, haigused, suuremad elumuutused.

Soovitus suhelda vanematega regulaarselt, aga mitte tihedamini kui kord nädalas tuleb pereterapeutidelt, kes on uurinud perekondade toimimist aastakümneid.

Suheldes vanematega tihedamini pühendad vajalikku aega ja energiat millegi muu arvelt. Enamasti on see paarisuhe, hobid, töö, suhted lastega.


Liiga harv suhtlemine näitab lahendamata teemasid või läheduse puudumist, mis omakorda väljendub alateadlikult teistes eluvaldkondades.


Pinged kantakse üle paarisuhtesse


Liigne lähedus vanematega või suhete külmus-katkemine on pingeallikad, mida ei osata teadvustada, sest puudub võrdlusmoment. See, kelle suhted vanematega on tasakaalus mõistab liigse vanematega suhtlemise või vanemate puudumisega seotud valu hästi. Ta teab ja kogeb seda head, mis rikastab ta elu ja millel on oluline koht tema südames.

Tasakaalust väljas suhete pinged kanduvad automaatselt üle paarisuhtesse, sest seal kasutatakse alateadlikult samu käitumismustreid, mis on aktiivsed vanematega suhtlemisel. Paarisuhetes tehakse ikka seda, mida osatakse ja ollakse kogenud, mitte vastupidist.


Pinge tekib sellest, et kahe erineva arusaamaga täiskasvanu automaatsed käitumismustrid ja arusaamad sellest, mis on õige hakkavad vastuollu minema. Vastuolu tekitab pinget, võitlemist, allumist, alistumist, põgenemist, klammerdumist, endasse sulgumist, rünnakuid, jne.


Kuidas paarisuhet hoida


Esimene samm on teadvustamine, et tõenäoliselt pole pinged, mis paarisuhtes välja löövad seotud partneriga. Teine samm on hakata mõtisklema oma pereloo üle ja üles leida oma sarnasused ühe ja teise vanemaga. Nii käitumises kui iseloomujoontes. Neljas samm on teadlikult korrigeerida oma arusaamu, reageeringuid, suhtlemise- ja käitumisviise.

Seda kõike on võimalik teha ise, aga teraapias on see enamasti tulemusrikkam, lihtsam ja kiirem.

Sinu pingutus on kandnud vilja kui märkad muutust oma käitumises ja Su partner seda kinnitab. Kui paarisuhtes on pingeid liiga palju või ta tähelepanu on teistel teemadel, siis ei pruugi ta muutusi tähele panna. Sellisel juhul on see märk sellest, et oluline on hakata tegelema ka paarisuhtega.

Kui ta selgelt märkab Su panust, tänab ja tunnustab, siis oled õigel teel ning see on ka hea märk teie paarisuhte tervise kohta.


Paarisuhe on üks erilisemaid ja keerukamaid suhteid. Tegele sellega regulaarselt, sest see ei õitse ilma vajaliku tähelepanu ja teadliku tegelemiseta.




119 views0 comments
bottom of page