top of page

Mida teha aastaid teiste eest peidetud depressioonilaadse seisundiga? See seisund on paljude jaoks normaalsus ...





Suur raskus hinges aastaid või aastakümneid on paljude jaoks normaalsus. See on nii normaalne paljude jaoks, et nad ei arva isegi, et sellele oleks vaja tähelepanu pöörata. See on seal olnud, las ta siis olla edasi ... või ...


Need, kes teraapiakohtumisele tulevad on valmis järkjärgult sellest vabanema. See suur raskus on aastate või aastakümnete jooksul kokku kogutud valu. Kurbus, pettumus, häbi, segadus, hirm, viha, ängistus. Kuhjaga enda sisse ära pandud teemasid, millega midagi ei osanud peale hakata. Või millega ei olnud võimalik miskit peale hakata, sest olukord oli niigi keeruline. Kedagi polnud teotamas ega märkamas.


Kui toetus puudub, siis valib enamik inimesi valu enda sisse matmise. Enda sisse peidetud valu sulandub varasemalt endasse kogutud valuga.

Nii kasvab järk-järgult sisemine südamel olev kivi, mis ei lase hingata ega olla. Inimene võib sellega olla nii harjunud, et ta isegi ei tea, mis tunne oleks ilma selleta. Kui teraapias valu järk-järgult vabaneb ja kergus suureneb, siis on üllatus enesetunde paranemisest suur.


Eestlaste enda sisse kogumise harjumus on hämmastav. Me oleme harjunud enda sisse korjama tohutult. Meil antakse pere sees vaikides märku, et pane oma ebamugavus ära. Ära näita seda, ära räägi sellest, pane ära.


Kui laps ei ole saanud vanematelt emotsionaalset ja mentaalset toetust, siis ei oska ta end ise toetada lapse- ega täiskasvanueas.

Teraapiasse tulnud inimene kogeb teraapiakohtumisel toetust - seda, et tema tunded, mõtted ja kogemused on olulised. Tema on oluline. Tema sisemine pinge ja valu on olulised. Teraapiakohtumisel saab ja võib rääkida ausalt ja avatult enda sees olevast suurest pingest, kivist, depressioonist. Päris tihti on teraapiakohtumisel toimuvad vestlused need, mida oleks oluline olnud pidada lähedastega. Kuid kui kellegil ei ole perekonnast oskusi, siis puudub ka vajalik toetus.


Rääkimine aitab kuigi on alguses ebamugav. Rääkimine on valus, sest valus on fakt, et varem ei ole saanud rääkida.

Rääkimine ainuüksi depressioonilaadset seisundit veel ei muuda. Muudab soov selles olevaid tundeid vabaks lasta. See arusaam, et ei pea enda sisse korjama ning tundeid on võimalik vabastada, on paljudele uus. Tunnete vabastamine loob võimaluse allasurutud tunnetel vabanema hakata, sest tekib justkui tee, mille kaudu tunded saavad vabadusse liikuda. Nad ise ei liigu. Nad ootavad justkui juhatust ja vähemalt alguses toetust. Tundedki on väga argliku olemusega, sest on pikalt pimeduses olnud ja üsna elutuks muutunud.


Tundeid vabastatakse mitmete erinevate üsna lihtsate ja sõbralike meetoditega. Enamasti on need võtted lihtsad, aga vajavad igapäevaselt 2-3minutit, et kinnistuda.


Pingete kogumit on võimalik vabastada ja psüühika annab selle hea meelega vabaks. Endasse kogutud tunded on psüühikale tohutu koormus.

Inimesed koguvad sarnaseid läbielamisi - ikka lapsepõlve kurbust ja üksildust. Hirmu tugevamatega seoses. Valusaid ja alavääristavaid traumaatilisi kogemusi. Ehk justkui kõike seda, mida mitte keegi ei peaks läbi elama. Seda, mida peetakse ebanormaalseks, aga mida on paljud kogenud.


Sa võid need tunded vabaks lasta. Sa ei pea neid rohkem kaasas kandma. Sa ei pea nendega kogu elu elama. Ja kindlasti mitte nendega surema.

Seda, et sa saad ja võid oma sisemise depressiooni vabaks lasta, ei tea enamik inimesi. Sellest ei räägita. See oleks justkui tabu. Kuigi tabu pole sellest midagi. See on pigem elu või osa elust. Kõik inimesed ei kogu valu endasse, sest neil on mitte koguv psüühika või oskus mitte koguda


Seega depressiooniseisundi vabaks laskmine on võimalik kui sa oled valmis paremaks enesetundeks. Paremat elu elama. Olenevalt sellest kui hea koguja sa oled olnud, oleneb ka vabastamise aeg. Kui sa oled juba teatud osa vabastanud, siis mingi osa vabaneb ise. Psüühika on selles osas imeline.


Olgu su depressioon või depressioonilaadne seisund kliiniline või enda diagnoositud. Igal juhul on abiks kui sa vaatad enda sisse ning rohkem sinna midagi juurde ei kogu. Vaid hakkad toetust vastu võtma, enda lugu avama ning tunnete kogumit vabastama.


Oled hoitud! Oled toetatud!


13 views0 comments
bottom of page