top of page

Pea igas pingetega paarisuhtes on liiga palju alkoholi




Ta ärritub kergesti. Ta ei kuula mind. Ta halvustab. Ta ei pühenda mulle aega. Ta ei saa aru kui ma räägin. Temaga ei saa rääkida, sest ta keerab kõik naljaks. Ta ei vabanda kui halvasti käitub. Ta õigustab end. Juua täis olekus karjub mu peale. Ta ei saa aru, et läheb üle piiri. Teised vaatavad ta peale halvasti. Ta ei kuula kui ütlen, et ta joob liiga palju. Ta ei saa aru, et tal on probleem. Ta ei tunnista seda. Lapsed kardavad kui ta on purjus. Lindistasin ta karjumise, sest see aitab mul meeles pidada, miks ma lahutan. Ta arvab, et ta on kõige targem. Ta arvab, et ta teab kõige paremini. Ta räägib suvalist teemat ja keerutab selle ümber. Ta süüdistab kõiki teisi oma probleemides. Mida iganes ma ütlen, siis ta ütleb, et see on minu või minu käitumise süü.


Need on levinuimad laused, mida toovad välja need, kelle lähedane tarvitab liigselt alkoholi. Kui tegemist on paarisuhtega, siis enamasti on see, kes tarvitab vähem alkoholi suurema koormuse ja pinge all. Pikapeale toimub väsimine ja soov alla anda, leppida või koosoelust välja astuda. Usun, et Eestis on paljud lahutused just alkoholi liigtarvitamise tulemus.


Keegi ei saa kellegile öelda, kas või kui palju alkoholi tarvitada on ok, sest iga inimese keha on erinev. Mis ühele liig see teise inimese puhul on sobiv. Valemid kehakaalu ja ühikute osas ei pruugi paika pidada.


Minu arvamus on, et kui Su lähedane kannatab, siis on tegemist liialdamisega.

Armastav lähedane vaevalt juurde paneb või liialdab. Kui ta seda teeb, siis on see märk sellest, et suhtes on ka teisi probleeme.


Alkoholikogused lähevad märkamatult ajapikku suuremaks. Tegemist on ühe kavala kuradiga, kes märkamatult elusid üle võtab ja suhteid laostab. Raiskab aega, lõhub lähedust, kurnab pere eelarvet ja lõhub tervist.


Enesele märkamatult käituvad alkoholi liialt tarvitanud inimesed just oma lähedastega halvasti.

Tõukavad neid eemale. Ütlevad kohatuid kommentaare. Ärrituvad põhjuseta. Ei kanna välja oma vastutust ja ülesandeid. Kaotavad lugupidava ja viisaka käitumise. Lähevad üle piiri kommenteerimise ja sõnavõttudega. Suruvad end füüsiliselt peale. Kõik see jätab suhtele oma jälje, mis märkamatult suhte kibeduse ja valuga täidab.


Alkoholi haardesse kinni jäämise märk on soovimatus teemat käsitleda. Võimetus jätta alkohol tarvitamata. Enese õigustamine. Teise süüdistamine. Kui asi on nii kaugel, siis on tegemist tõsisema probleemiga kui arvatakse. Sellisel juhul on suhtesse alkoholi näol tulnud kolmas osapool ja enamasti on ta partnerite vahel.


Lähedus, usaldus, toetamine, hellus, hoolimine on need, mida alkohol lõhub otseselt. Alkohol lõhub armastust.

Nende taastamine võtab aega ning on keerukam kui nende lõhkumine.


Alkoholi tarvitamine võib tunduda popp ajaviide. Kuid nagu iga asjaga, kui see läheb üle piiri, siis pole see enam head loov. Keegi ei saa kellegile öelda, mida ta teha võib või ei või oma eluga. Igaüks otsustab ise.


Loodan, et see väike kirjatükk andis aimu alkohoolikute lähedaste valust ja üleelamistest. Alkoholi laastavast mõjust suhetele ning võimaldas mõista, et alkohol lõhub üle maailma suhteid täpselt ühte moodi. Vaikselt ja põhjalikult. Järgmiste kirjatükkidena kirjutan alkohoolikute laste kibedatest pisaratest, sest kuigi füüsiliselt on vanem kohal, siis lapsed tunnevad end üksi ja hüljatuna. Hirmunutena.


98 views0 comments
bottom of page